INAUGURACIÓ

Presentació de l'exposició "Art primer. Artistes de la prehistòria" al Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul

De gener a juny de 2022

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”, que es pot visitar al Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul fins el juny de 2022, és una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i l’Arqueoxarxa.

La mostra presenta els orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.

“Art primer. Artistes de la prehistòria”, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el MAC. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

La mostra exhibeix, també, diverses reproduccions fidels d’art moble prehistòric i una recreació de la figura d’una dona neandertal. A més, s’hi projecten audiovisuals que ofereixen al públic recursos didàctics de gran fidelitat científica.

La commemoració del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, va ser un dels motius pels quals el Museu d’Arqueologia de Catalunya abordés la producció de la mostra”Art Primer. Artistes de la prehistòria”, que es va poder visitar a Barcelona des del febrer de 2020 fins a febrer de 2021.

DADES DE L'ACTIVITAT
On Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul
Hora 10:00:00
Durada Visitable de dijous a diumenge de 10 a 14.30 hores
Preu Consultar al Centre, Tel. (+34) 672445990 / reservescogul.acdpc@gencat.cat