Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret

Al bell mig de l’Empordà, s’emplaça el que s’ha considerat el jaciment més gran de Catalunya. El poblat de Puig de Sant Andreu va ser la capital de la tribu ibèrica que els autors antics van anomenar indigets, i on es pot seguir l’evolució des de les ocupacions preibèriques fins a l'inici de la romanització.

Els indigets dominaven un ampli territori del qual n'explotaven els recursos i gestionaven el comerç amb les comunitats indígenes properes, així com amb  grecs i feniciopúnics, a través de la veïna Empúries. Datat a la 1a meitat del segle VI aC, el poblat es va anar fortificant progressivament fins a la 1a meitat del segle IV aC, creant així la que és avui dia considerada la ciutat més gran i antiga de Catalunya.

Activitats

Indiketa, Ultibeles i Bintar, una visita singular a Ullastret

Vine a recordar com vivien els ibers en el seu poblat de Puig de Sant Andreu. Indiketa , una antiga habitant íbera d’Ullastret, acompanyada dels seus veïns Ultibeles i Bintar , us conviden a passejar pel jaciment i a rememorar plegats un moment clau de la història: l'arribada dels romans.

+ info

Jaciment

El Museu d'Arqueologia de Catalunya - Ullastret gestiona el poblat ibèric de Castell de Palamós, un important enclavament en les rutes comercials desenvolupades al voltant de la ciutat grega d’Empúries i Ullastret.

POBLAT IBÈRIC CASTELL (PALAMÓS)

Construït al segle VI aC, el poblat ibèric de Castell esdevingué un important enclavament en les rutes comercials desenvolupades al voltant de la ciutat grega d’Empúries. La seva ubicació en un petita península va proporcionar al seus habitants, els indigets, un alt control del territori. El seu desenvolupament es va anar adaptant a l’orografia del turó tal com mostren diferents estructures construïdes amb la finalitat de salvar els desnivells.

Forma part de la Ruta dels Ibers del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Educació

Els serveis pedagògics del MAC ofereixen a la comunitat educativa un ampli ventall d’activitats adaptades a tots els cicles formatius, des de l’educació infantil fins a batxillerat. La visita permet descobrir com era la vida en un poblat neolític i quins són els trets fonamentals d’aquesta cultura al nord-est de Catalunya, i els tallers didàctics   aproparan els alumnes a la cultura ibèrica mitjançant la participació en activitats pràctiques que els pobladors d’Ullastret devien fer habitualment.

Consulta el programa educatiu

Publicacions en línia

Cypsela

Cypsela és una publicació bianual editada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1976, centrada en treballs científics de recerca sobre la prehistòria i la protohistòria de Catalunya i de la mediterrània occidental fins al final de l'època ibèrica. Vés a la revista >

Empúries

Empúries és una publicació bianual que edita el Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1939. Inclou treballs científics de recerca generals sobre el món clàssic i l'antiguitat tardana de Catalunya i de la Mediterrània occidental fins l'alta edat mitjana. Vés a la revista >


Twitter
Facebook