Ötzi. La mòmia del gel

Exposició | Del 3 de febrer al 12 d'agost de 2012

Reconstruction by Kennis -® South Tyrol Museum of Archaeology, Foto Ochsenreiter (half)petita

Uns 45 anys, cabell llarg i fosc, ulls marrons, 1,60 m d’alçada i 50 kg de pes. Aquest és el retrat robot d’ Ötzi, l’home del gel que va viure fa 5.300 anys als Alps. Gràcies al gel, el cos es va momificar de forma natural i es va conservar fins que el 1991, uns excursionistes alemanys el van veure i van avisar a les autoritats pensant que es tractava del cos d’un alpinista extraviat. Poc després, la comunitat científica va confirmar que es tractava d’una troballa sensacional, una de les mòmies naturals més antigues del món.

El descobriment d’Ötzi va suposar una valuosa font d’informació. El seu vestit i tot l’equip trobat al seu voltant van permetre fer-se una idea de la vida i els recursos que es feien servir fa més de 5.000 anys. Els investigadors han desvelat els últims aliments que va menjar i les malalties que va patir en vida. Moltes altres qüestions romanen encara pendents. Una d’elles, la de la seva mort: l’assassinat d’Ötzi porta sense resoldre’s més de 5.000 anys.

Però, per què li diuen Ötzi a l’home del gel? Com va morir? Què signifiquen els seus tatuatges? Quan va viure?... Totes aquestes respostes al Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona.

+ info

Ötzi. La mòmia del gel

Del 3 de febrer al 12 d'agost de 2012

otzi_momia

Una aproximació a Ötzi, la mòmia humana humida més antiga del món. Descobert el 1991 en una glacera dels Alps, a la regió de la vall d’Ötz, des de l’any 1998 l’home del gel es conserva al Museu Arqueològic del Tirol del Sud (Bolzano, Itàlia), en una cambra frigorífica especialment dissenyada, on se’l pot veure amb tot el seu equipament. Per primera vegada a la història de la medicina i de l’arqueologia, Ötzi va permetre analitzar al detall les restes intactes d’un home de fa més de 5.000 anys juntament amb la seva vestimenta i pertinences. Les investigacions van fer servir les tècniques més modernes i la recerca encara continua.

+ info

activitats al voltant de l'exposició

Vida i culte al neolític empordanès. L'assentament prehistòric de la Serra del Mas Bonet (Vilafant, Girona)

Del 3 de febrer al 29 d'abril de 2012

mas bonet

Algunes de les excavacions dutes a terme en els darrers anys amb motiu de les obres d'infraestructures que s'hi han fet, han tret a la llum troballes espectaculars que han ampliat el coneixement del nostre passat. Aquest és el cas de la serra del Mas Bonet (Vilafant, Girona), un extens assentament prehistòric ocupat durant gairebé 3.500 anys, des de les primeres etapes del neolític fins a l'edat del bronze (entre el 5000 i el 1500 aC). Al 2008, l'equip d'arqueòlegs trobà sis esteles i un menhir... una troballa molt singular. La mostra forma part del nou cicle d'exposicions de petit format del MAC, Troballes. Petits tresors dels jaciments catalans .

+ info

Ötzi. La descoberta de la mòmia del gel

Visita dinamitzada per conèixer més a fons la fascinant història de l'home que va quedar atrapat al gel ara fa més de 5.000 anys.

+ info

La prehistòria en família

Taller familiar en el que us convidem a canviar la nintendo per un sílex i a descobrir en família com feien foc, caçaven, feien les eines i les emmanegaven, i pintaven a l’interior de les coves...

+ info

Mòmies i secrets a l'antic Egipte

Taller familiar. Les peces originals del Museu ens ajudaran a conèixer la civilització de l’antic Egipte. Un cop ubicats, passarem a “la casa de la momificació”, on sereu protagonistes d’una momificació i del ritual de la mort i on donarem resposta a alguns dels enigmes de l’antic Egipte.

+ info

Una de romans

D’una manera divertida, en aquest taller familiar, coneixerem com era una ciutat de l’imperi Romà i com s’hi vivia, com es vestien les dones i els homes, la importància de la higiene i l’estètica, com es divertien i com eren les seves cases i mosaics.

+ info

Cap a l'Olimp!

Un fragment de pel·lícula serà el punt de partida d'aquest taller familiar, un viatge al món dels déus i dels mites. Amb un divertit joc entendrem que fa cada déu, els buscarem pel Museu, tot explicant les seves proeses i llegendes.

+ info

La història a les teves mans!  

En aquest taller per adults, repassarem els trets més distintius del nostre passat romà a través del tacte, i sota el guiatge d'un experta coneixerem algunes curiositats.

+ info

Els matins del MAC

Reserva’t aquests dissabtes per conèixer les darreres novetats en arqueologia i parlar-ne amb els millors experts.

  • Les darreres novetats sobre Ötzi
moli espigol

El Museu d'Arqueologia de Catalunya gestiona diversos jaciments arqueològics pel territori català que permeten conèixer més a fons els espais on van viure els nostres avantpassats.

La Ruta de l’Art Rupestre

Cervol

Aquesta ruta mostra una sèrie de conjunts excepcionals que ens parlen de la vida a la prehistòria, escenes pintades extremadament fràgils, que van ser creades en alguns casos fa més de 8.000 anys, i que la UNESCO va declarar Patrimoni Mundial per la seva singularitat.

La ruta està formada pels Centres d’Interpretació de l’Art Rupestre de Muntanyes de Prades (Montblanc, Conca de Barberà) i Abrics de l’Ermita (Ulldecona, Montsià), i el Conjunt d’Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul (Les Garrigues). L'any 2011 va ser declarada Itinerari Cultural Europeu.

Vés a la ruta >

La Ruta dels Ibers

necropolis

El desenvolupament de la cultura ibèrica (s. VI aC-I aC), va suposar la incorporació de les nostres terres al concert de les civilitzacions històriques mediterrànies i ens ha llegat un patrimoni arqueològic monumental i espectacular. La Ruta, formada pels 17 principals jaciments ibèrics museïtzats i estructurats en 7 itineraris, ens permet traslladar-nos a les formes de vida de fa 2.2000 anys.

La visita es realitza amb vehicle propi. Els itineraris estan estructurats per poden visitar diversos jaciments en un mateix dia. Puntualment programem Les Passejades Ibèriques, excursions amb sortida des de Barcelona i guiades pels arqueòlegs que excaven en els jaciments.

Vés a la ruta >

Descobreix el veritable rostre d'Ötzi

Aplicació viral

Tria la teva foto o la d'un amic, puja-la i transforma't en Ötzi, l'home del gel, per un moment!

Accedeix

Imatge de Pedra. Mosaics de la Tunísia antiga

Exposició virtual i jocs online

El mosaic és una de les expressions més espectaculars del patrimoni de l’Africa Proconsularis , l’antiga Àfrica. Tunísia en posseeix una de les millors col·leccions del món. En aquesta exposició us fareu una idea de l’emoció que pot transmetre aquest art de dimensions sovint monumentals, perquè grans i petits descobriu aquestes obres mestres amb tot l’esplendor a través de d’imatges, explicacions i jocs.

Accedeix

La Laura i en Joan descobreixen el món dels Ilergets

Conte interactiu

Acompanyeu a la Laura i en Joan en aquesta trepidant aventura a la recerca dels nostres avantpassats, viatgeu amb ells 2200 anys en el temps per descobrir de primera mà com era el dia a dia en el món dels ibers.

Accedeix

Vídeos de les exposicions del MAC Barcelona

Si no vas poder ser-hi, ara pots viure l’experiència d’algunes de les exposicions del MAC Barcelona, tot escoltant a les persones que hi van participar. Els Retrats del Museo Arqueológico Nacional a “Rostres de Roma”, la tecnologia del sílex al final de la Prehistòria, la famosa escultura d’Esculapi i el seu retorn a Empúries, la descoberta de la tomba de Monthemhat o el món de l’esport en el Mediterrani antic.

maceducacio_medium

Els serveis pedagògics del MAC ofereixen a la comunitat educativa un ampli ventall d’activitats adaptades a tots els cicles formatius, des de l’educació infantil fins a batxillerat. El programa educatiu permet treballar diferents èpoques. Ofereix visites a l'exposició permanent i a les exposicions temporals que realitza al llarg de l'any, axí com tallers relacionats amb les activitats qüotidianes dels nostres avantpassats.

Consulta el programa educatiu

Publicacions en línia

cypsela

Cypsela

Cypsela és una publicació bianual editada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1976, centrada en treballs científics de recerca sobre la prehistòria i la protohistòria de Catalunya i de la mediterrània occidental fins al final de l'època ibèrica.

Vés a la revista >

empúries

Empúries

Empúries és una publicació bianual que edita el Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1939. Inclou treballs científics de recerca generals sobre el món clàssic i l'antiguitat tardana de Catalunya i de la Mediterrània occidental fins l'alta edat mitjana.

Vés a la revista >

Més publicacions del MAC Barcelona >