Salta el contingut principal

Home > Notícies > La Venus de Gavà celebra la majoria d'edat

La Venus de Gavà celebra la majoria d'edat

La Venus de Gavà celebra la majoria d'edat

Avui fa 18 anys que els arqueòlegs i arqueòlogues del Museu de Gavà van trobar la Venus, la representació femenina en ceràmica més antiga de Catalunya i una peça clau del neolític de la Mediterrània.

El mes d'abril de 1994, durant les excavacions arqueològiques en el rebliment del pou de la mina neolítica de variscita número 16 de Gavà, va aparèixer un fragment de ceràmica amb una representació antropomorfa femenina. La que des de llavors ha estat coneguda com la Venus de Gavà . Gràcies a les datacions de carboni C14, s'ha situat aquest unicum dins del primer quart del IV mil·lenni aC, és a dir, entre el 4.000 i el 3.750 aC, moment en que a Catalunya s'arriba a la culminació de les innovacions del neolític: el sedentarisme, l'agricultura i la ramaderia. 

Les figures femenines neolítiques es documenten a gran part de la Mediterrània, tot i que les restes conservades són escasses i, alhora, molt diverses. Però, totes elles responen a un trasfons cultural i ideològic comú. Com aquestes representacions femenines neolítiques, la Venus de Gavà té un  significat simbòlic i està relacionada amb la creació de la vida i la mort, fases del cicle vital i temes centrals de l'imaginari neolític. Així ho apunten la feminitat de la peça, visible en la representació dels pits i de lʼembaràs, lʼevocació de la maternitat a través del mateix embaràs i de la posició maternal i protectora de les mans sobre el ventre, el color negre vinculat a la fertilitat de la terra i la representació incisa dʼuna espiga sobre el ventre.

El significat simbòlic de la Venus la vincula amb la tradició, però la factura i la tècnica dʼelaboració i decoració la fan única i singular en aquest panorama, ja que no s'ha trobat cap altre d'aquestes característiques. És doncs, una peça excepcional , perquè és una de les poques portes que tenen els investigadors per conèixer el pensament i la ideologia dels nostres avantpassats d'ara fa 6.000 anys.

Descarrega't la nota de premsa :

La Venus als mitjans de comunicació :

La celebració al programa  Històries de Gavà de Gavà Televisió (13/04/2012): La Venus de Gavà

Per celebrar la majoria d'edat de la Venus, l'Ajuntament de Gavà organitza un programa d'activitats per al cap de setmana del 21 i 22 d'abril al Parc Arqueològic i al Museu de Gavà:

Parc Arqueològic Mines de Gavà

  •  Jornada de portes obertes: Dissabte 21 d'abril de 10 a 19 h i diumenge 22 d'abril d’11 a 14 h. 

•  Taller familiar  "Fes un titella de la Venus" : Dissabte 21 d'abril d’11 a 14 h i de 17 a 19 h i diumenge 22 d'abril d’11 a 14 h.

•  Demostració de foc i talla de sílex (sessió continuada durant tot el cap de setmana). dissabte 21 d'abril d’11 a 14 h i de 17 a 19 h i diumenge 22 d'abril d’11 a 14 h.

 Demostració de teixit: Diumenge 22 d'abril d'11 a 14 h.  

Museu de Gavà

• Visita a l’exposició permanent i a la sala de la Venus de Gavà, on es conserva l'original.