Arrenca a Tarragona la itinerància de l’exposició El sexe a l’època romana

16/07/2013

L’exposició arriba avui a Tarragona precedida d’un gran èxit de visitants al Museu de Badalona, on va ser presentada per primer cop aquesta passada primavera. 

Adreçada essencialment a un públic adult, la mostra El sexe a l'època romana es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni  està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals , descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana, i la consideració que se’n tenia. Seguidament, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la Sexualitat divina  servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys. Finalment, l’exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni ,  incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. 

Al llarg de la mostra, el visitant es troba acompanyat en tot moment dels autors clàssics . Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l’àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la “Venus de Badalona”,  el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón”, el Tintinabulum -lampadari –amb la representació de Príap– o la representació antropomorfa d’un fal·lus, procedents de Tàrraco o l’extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat... unes peces que,  juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.  

En la seva presentació a Tarragona, l’exposició dóna la benvinguda als visitants amb la presència d’un carreu de pedra lumaquèl·lica amb un fal·lus esculpit, datat en els segles I-III dC , procedent de les pedreres properes a la ciutat.

El sexe a l’època romana és la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa , i té com a principal objectiu potenciar la capacitat d’apropament del patrimoni arqueològic català a tothom. L’exposició, liderada pel Museu de Badalona, està previst que itineri durant els propers tres anys pel territori català amb l’ànim de connectar dues societats llunyanes en el temps però alhora tan properes. La mostra es podrà veure a: Museu de Gavà, Museu de la Noguera, MAC Empúries, Museu i poblat de Ca N’Oliver, Museu Comarcal de l’Urgell, Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, Museu Salvador Vilaseca de Reus, MAC-Barcelona, MAC-Girona. I també el Museu de Granollers i Museu de Mataró.

Inauguració: 16 de juliol a les 19:30 h.

L’exposició El sexe en època romana es pot visitar del 17 de juliol al 29 de setembre de 2013 al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (Plaça del Rei, 5. 43003 Tarragona) de dimarts a dissabte de  9:30 a 20:30 h, diumenges i festius de 10 a 14 h. 


Twitter
Facebook