El Museu de Badalona desvetlla en una exposició les pràctiques sexuals dels antics romans

11/04/2013

Es tracta de la primera exposició de producció pròpia d’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya.

La vida sexual a l’època romana és ben coneguda gràcies als testimonis que han arribat als nostres dies, ja siguin textos, representacions visuals o peces de diferents tipus que es conserven integrades a l’arquitectura i, sobretot, en els museus. Així, són famosos els anomenats gabinets secrets d’alguns museus, com el de Nàpols, que reuneixen obres molt explícites, sovint veritablement pornogràfiques, que aporten molta informació sobre les pràctiques sexuals a l’antiga Roma.  

Ara, tots aquests secrets se'ns desvetllen a  El Sexe a l'època romana, la primera exposició de producció pròpia d'Arqueoxarxa , que mostra els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV, a través d'una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors. 

Durant la roda de premsa, Joan Mayné (director del Museu de Badalona i comissari de l'exposició) ha destacat que "el sexe és un tema no present a les museografies; exposem les peces sense contextualitzar potser perquè tendim a mostrar allò políticament correcte". Ara, per primera vegada, es reuneixen en una mostra una vuitantena de peces arqueològiques romanes de temàtica sexual , degudament tractades i analitzades en el seu context. Es tracta de representacions artístiques, d’objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, així com d'elements utilitaris de la vida quotidiana; peces de l’àmbit públic i e la intimitat domèstica.

La mostra, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni   està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer,Pràctiques sexuals , descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana, i la consideració que se’n tenia. Seguidament, l’exposició es trasllada a Les pràctiques sexuals fora del matrimoni ,  incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d’Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s’hi exposen . Peces com la “Venus de Badalona”,  el “Vas de Bílbilis” (Calatayud), el “Fal·lus de Sasamón” o l’extens conjunt de llànties eròtiques presents a les cases dels ciutadans romans, cridaran l’atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat... unes peces que,  juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

El sexe a l’època romana es podrà veure al Museu de Badalona de l’11 d’abril al 30 de juny de 2013. Horaris: de dimarts a dissabte de 17 a 20 h, diumenges i festius de 10 a 14 h. Dilluns i 1 de maig tancat. Accés per a grups fora d’horari prèvia reserva. Entrada gratuïta.


Twitter
Facebook