Ötzi. The Iceman

Exhibition | Del 3 de febrer al 12 d'agost de 2012

Reconstruction by Kennis -® South Tyrol Museum of Archaeology, Foto Ochsenreiter (half)petita

Uns 45 anys, cabell llarg i fosc, ulls marrons, 1,60 m d’alçada i 50 kg de pes. Aquest és el retrat robot d’ Ötzi, l’home del gel que va viure fa 5.300 anys als Alps. Gràcies al gel, el cos es va momificar de forma natural i es va conservar fins que el 1991, uns excursionistes alemanys el van veure i van avisar a les autoritats pensant que es tractava del cos d’un alpinista extraviat. Poc després, la comunitat científica va confirmar que es tractava d’una troballa sensacional, una de les mòmies naturals més antigues del món.

El descobriment d’Ötzi va suposar una valuosa font d’informació. El seu vestit i tot l’equip trobat al seu voltant van permetre fer-se una idea de la vida i els recursos que es feien servir fa més de 5.000 anys. Els investigadors han desvelat els últims aliments que va menjar i les malalties que va patir en vida. Moltes altres qüestions romanen encara pendents. Una d’elles, la de la seva mort: l’assassinat d’Ötzi porta sense resoldre’s més de 5.000 anys.

Però, per què li diuen Ötzi a l’home del gel? Com va morir? Què signifiquen els seus tatuatges? Quan va viure?... Totes aquestes respostes al Museu d'Arqueologia de Catalunya - Barcelona.

+ info

Ötzi. La mòmia del gel

Del 3 de febrer al 12 d'agost de 2012

otzi_momia

Una aproximació a Ötzi, la mòmia humana humida més antiga del món. Descobert el 1991 en una glacera dels Alps, a la regió de la vall d’Ötz, des de l’any 1998 l’home del gel es conserva al Museu Arqueològic del Tirol del Sud (Bolzano, Itàlia), en una cambra frigorífica especialment dissenyada, on se’l pot veure amb tot el seu equipament. Per primera vegada a la història de la medicina i de l’arqueologia, Ötzi va permetre analitzar al detall les restes intactes d’un home de fa més de 5.000 anys juntament amb la seva vestimenta i pertinences. Les investigacions van fer servir les tècniques més modernes i la recerca encara continua.

+ info

activitats al voltant de l'exposició

Vida i culte al neolític empordanès. L'assentament prehistòric de la Serra del Mas Bonet (Vilafant, Girona)

Del 3 de febrer al 29 d'abril de 2012

mas bonet

Algunes de les excavacions dutes a terme en els darrers anys amb motiu de les obres d'infraestructures que s'hi han fet, han tret a la llum troballes espectaculars que han ampliat el coneixement del nostre passat. Aquest és el cas de la serra del Mas Bonet (Vilafant, Girona), un extens assentament prehistòric ocupat durant gairebé 3.500 anys, des de les primeres etapes del neolític fins a l'edat del bronze (entre el 5000 i el 1500 aC). Al 2008, l'equip d'arqueòlegs trobà sis esteles i un menhir... una troballa molt singular. La mostra forma part del nou cicle d'exposicions de petit format del MAC, Troballes. Petits tresors dels jaciments catalans .

+ info

Ötzi. La descoberta de la mòmia del gel

Visita dinamitzada per conèixer més a fons la fascinant història de l'home que va quedar atrapat al gel ara fa més de 5.000 anys.

+ info

La prehistòria en família

Taller familiar en el que us convidem a canviar la nintendo per un sílex i a descobrir en família com feien foc, caçaven, feien les eines i les emmanegaven, i pintaven a l’interior de les coves...

+ info

Mòmies i secrets a l'antic Egipte

Taller familiar. Les peces originals del Museu ens ajudaran a conèixer la civilització de l’antic Egipte. Un cop ubicats, passarem a “la casa de la momificació”, on sereu protagonistes d’una momificació i del ritual de la mort i on donarem resposta a alguns dels enigmes de l’antic Egipte.

+ info

Una de romans

D’una manera divertida, en aquest taller familiar, coneixerem com era una ciutat de l’imperi Romà i com s’hi vivia, com es vestien les dones i els homes, la importància de la higiene i l’estètica, com es divertien i com eren les seves cases i mosaics.

+ info

Cap a l'Olimp!

Un fragment de pel·lícula serà el punt de partida d'aquest taller familiar, un viatge al món dels déus i dels mites. Amb un divertit joc entendrem que fa cada déu, els buscarem pel Museu, tot explicant les seves proeses i llegendes.

+ info

La història a les teves mans!  

En aquest taller per adults, repassarem els trets més distintius del nostre passat romà a través del tacte, i sota el guiatge d'un experta coneixerem algunes curiositats.

+ info

Els matins del MAC

Reserva’t aquests dissabtes per conèixer les darreres novetats en arqueologia i parlar-ne amb els millors experts.

  • Les darreres novetats sobre Ötzi
moli espigol

The Archaeology Museum of Catalonia manages several archaeological sites in Catalonia that allow us understand much better the places where our ancestors lived.

The Rock Art Route

Cervol

This route features a series of remarkable clusters that attest to prehistoric life. Exceedingly fragile painted representations, in some cases, created over 8,000 years ago, they have been registered as World Heritage by UNESCO courtesy of their distinctive nature. The route is formed by the Muntanyes de Prades Rock Art Visitor's Centre (Montblanc, Conca de Barberà), the Roca dels Moros del Cogul Rock Art Cluster (Les Garrigues) and the Abrics de l'Ermita Rock Art Visitor's Centre (Ulldecona, Montsià).

It was declared a European Cultural Route in 2011.

Check out the route

The Iberian Route

necropolis

The Iberian Culture flourished in Catalonia at a time, between the 6th and 1st century BC, when our lands joined the concert of historical Mediterranean civilisations, leaving behind an archaeological heritage as monumental as it is spectacular. The Iberian territory was occupied by a number of different peoples, whose names we know thanks to Greek and Roman texts. The Iberian Route spans the 17 best Iberian sites and museums and is divided into 7 itineraries which transport us to how life was 2,200 years ago!

Visitors must use their own vehicle to reach the various Iberian Route sites. Thanks to the itineraries' set-up, all sites can be visited in one single day. We occasionally arrange Passejades Ibèriques, organised excursions which begin in Barcelona and are guided by the archaeologists who excavate the sites.

Check out the route

Discover the real Ötzi

Viral aplication

Choose a picture of yourself or a friend, upload it and transform yourself into Ötzi, the Iceman, for a moment.

Accedeix

Stone Images. Mosaics from Ancient Tunisia

Virtual exhibition and games

Mosaics are one of the most spectacular expressions of heritage from Africa Proconsularis, ancient Africa. And Tunisia is home to one of the world's finest collections. This exhibit lends insight into the emotions this often monumental art form can inspire, so as the old and young alike can discover these masterpieces in all their splendour, through images, descriptions and games. Catalan and Spanish languages.

Click on

Laura and Joan discover the world of the Ilergetes

Interactive story

Travel alongside Laura and Joan on this action-packed adventure to discover our ancestors. Journey back 2,200 years for a first-hand look at daily Iberian life. Catalan language.

Click on

Videos of the Museum's exhibits

If you could not come, now you can live the experience of some of the exhibits of the Museum, ​​listening to people who participated in them. Portraits of the National Archaeological Museum in "Faces of Rome", the technology of flint at the end of prehistory, the famous statue of Aesculapius and his return to Empúries, the discovery of the tomb of Monthemhat or the sport in the ancient Mediterranean.

maceducacio_medium

Els serveis pedagògics del MAC ofereixen a la comunitat educativa un ampli ventall d’activitats adaptades a tots els cicles formatius, des de l’educació infantil fins a batxillerat. El programa educatiu permet treballar diferents èpoques. Ofereix visites a l'exposició permanent i a les exposicions temporals que realitza al llarg de l'any, axí com tallers relacionats amb les activitats qüotidianes dels nostres avantpassats.

Consulta el programa educatiu

Online Journals

cypsela
Cypsela

Cypsela  is a biannual publication edited by the Archaeological Museum of  Catalonia since 1976, focusing on scientific research in Prehistory and Early History of Catalonia and the western Mediterranean until the end of the Iberian period.

Go to the journal >

empúries
Empúries

Empúries is a biannual publication edited by the the Archaeological Museum of Catalonia since 1939. Includes general scientific research on the classical and late antiquity in Catalonia and the western Mediterranean to the Middle Ages.

Go to the journal >

More publications >