Skip to main content

Home > Actividades > Para saber más > La fi és el principi

La fi és el principi

www.flickr.com
  Del 15 de setembre de 2016 al 8 de gener de 2017

  MUSEU I POBLAT IBÈRIC DE CA N'OLIVER 

  Aquesta exposició presenta més de 300 objectes de 19 museus catalans que resumeixen 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria. 
  La mostra ha estat organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través de l’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya. 

  Per primera vegada es presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta exposició vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort. 

  Encara que sembli contradictori, el món de la mort ha servit per definir, i encara ara defineix, algunes de les cultures principals de la prehistòria del nostre país i, per tant, és clau per al seu estudi. Les pràctiques funeràries tenen un interès per sí mateixes, però també ens permeten aproximar-nos a la prehistòria. Les pràctiques funeràries són un mirall del món del vius i per tant reflexen temes tan diversos com el canvi cultural, la relació dels nostres avantpassat amb el seu entorn, els contactes i intercanvis, les creences i el món simbòlic dels nostres avantpassats... I a través del passat, el coneixement de la nostra cultura en el present. 

  L’exposició incorpora informació i objectes de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d’altres. De fet, alguns dels materials que es mostren encara estan en estudi. 

  La mostra manté un diàleg entre passat i present, i destaca l’epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal. 

  En l’exposició han col·laborat antropòlegs i arqueòlegs especialistes, i aplega més de 300 peces, de museus d’Arqueoxarxa i d’arreu de Catalunya. Alguns d’aquests objectes són excepcionals i no estan exposats habitualment.

  ACTIVITATS

  Diumenge 20 de novembre, a les 11.30h. "Menjar de difunts" , xerrada i tast d'àpats funeraris, a càrrec de Kuanum. Majors de 8 anys.

  Diumenge 18 de desembre, a les 11.30 h. "Tocant la mort" , demostració d'arqueologia de la mort, a càrre de C. Rissech, arqueòloga forense. Majors de 12 anys.

  L'exposició es pot visitar al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver (C. de València, 19. 25600 Cerdanyola del Vallès) entre l'1 d'octubre i el 30 de març, dijous i divendres de 16.30 a 19.30 h; de l'1 d'abril a 30 de setembre, dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h. Dissabtes d'11 a 14.30 h i de 16.30 a 20 h. Diumenges i festius de 10.30 a 14.30 h.

  Per a més informació: Tel. 93 580 45 00 / museucanoliver@cerdanyola.cat