Museu de la Noguera Balaguer

El Museu de la Noguera es troba situat al centre històric de Balaguer i gestiona el patrimoni arqueològic de la ciutat. Des del museu s’estableixen vincles entre la recerca i la difusió i entre la institució i el territori, amb la idea de ser una plataforma per entendre el patrimoni i les arrels des de la convivència i a partir del que va significar durant l’edat mitjana l’Al-Andalús.

Entre les seves col·leccions, destaca la col·lecció de materials andalusins procedents del jaciment arqueològic del Pla d'Almatà o de les diferents intervencions urbanes realitzades a madina Balaguer, que conformen un dels conjunts més significatius i excepcionals de la Catalunya medieval dels segles X i XI. A aquests cal afegir, també, la col·lecció procedent del Castell Formós, palau andalusí convertit a partir de la conquesta feudal de la ciutat en la residència dels comtes d'Urgell.

Formen part del fons arqueològic del museu també importants col·leccions procedents de jaciments prehistòrics de la comarca de La Noguera, com la de la Roca dels Bous de Sant Llorenç de Montgai, la de la Cova Gran de Santa Linya o la del túmul dels Reguers de Seró; els materials protohistòrics de les necròpolis de La Pedrera  de Vallfogona de Balaguer o de La Colomina de Gerb; l’assentament romà de Monteró, la necròpolis hispanovisigoda de Palous de Camarasa; així com altres col·leccions procedents de diferents jaciments medievals de la ciutat i de la comarca, com el castell d’Antona, Os de Balaguer o Tartareu, entre altres.

Educació

Les activitats educatives del Museu de la Noguera estan directament relacionades amb les línies d'investigació del museu. El seu objectiu és fomentar una actitud crítica i positiva dels alumnes envers el patrimoni, la seva conservació i, especialment, el respecte envers altres cultures.

Consulta el  programa educatiu

Jaciments i monuments

El projecte museològic del Museu de la Noguera contempla altres jaciments de la ciutat de Balaguer que expliquen més abastament una part concreta del discurs general del museu. Així gestiona altres jaciments com el Pla d'Almatà, on explicar la ciutat andalusina i el Castell Formós que presenta el poder tant en època islàmica com en època feudal.

Pla d'Almatà

El jaciment arqueològic del Pla d’Almatà constitueix el nucli originari de la ciutat de Balaguer, un indret on durant el segle VIII es va establir un assentament militar de les tropes àrabs i berbers que seguien la via del riu Segre en el seu camí cap a la conquesta d’Europa. Pla d’Almatà és el jaciment arqueològic que constituiria el nucli sobre el que posteriorment es desenvolupà l’actual ciutat de Balaguer. En els seus orígens, segle VII, es fundà com a campament militar de les tropes sarraïnes. Un cop dins la Marca Superior es convertí en una ciutat: madina Balaguer.

Al Pla d’Almatà es pot visitar el Parc Arqueològic on s’han excavat i museïtzat quatre grans cases i  una part de carrer, i es poden veure les restes de l’antiga muralla del segle VIII.

Castell Formós

L’any 897,  Lubb b.Ahmat al-Qasi , senyor de la Marca Superior, tornà del comtat de Barcelona on havia ferit de mort el comte Guifré el Pilós. Per protegir-se inicià la fortificació de la zona amb la construcció dels castells de Balaguer i Montsó. A mitjans del segle XI s’edificà la Sudda o residència del governador en el seu interior, ricament decorada amb estucs de guix i belles policromies.

Actualment es poden es poden veure els vestigis conservats de les estructures i muralles al Jardí Arqueològic de Castell Formós. Les restes de les guixeries estan exposades al Museu de la Noguera.

El Museu proposa, un cop visitades les sales de síntesi, una sèrie d'itineraris que han de completar el discurs de l'exposició permanent a través de l'experimentació i de la delectació directa dels conceptes històrics.

 Vés als itineraris del web del Museu


Tarifes Museu de la Noguera de Balaguer
Veure en el mapa

ADREÇA

Plaça dels Comtes d'Urgell, 5

25600 - Balaguer 

Lleida

HORARIS

De dimarts a dissabte

d'11 h a 14 h i de 18 h a 20 h

Diumenges i festius

de 10 h a 14 h

Tancat

dilluns no festius, 25 i 26 de Desembre, 1 i 6 de Gener i Dilluns de Pasqua

CONTACTE

Tel. 973 445 194
E-mail museu@balaguer.net Web www.museucn.com
Serveis Museu de la Noguera de Balaguer
Twitter
Facebook