Museu d'Arqueologia de Catalunya - Empúries

Davant del mar, en un entorn natural excepcional, es troba Empúries. La seva singularitat, com a porta d’entrada de les cultures grega i romana a la península, fa d’aquest jaciment un marc incomparable per a la comprensió de les cultures clàssiques a Catalunya esdevenint l’únic jaciment arqueològic de la península on conviuen les restes d’una ciutat grega i romana.

La seva ubicació privilegiada va ser determinant en la fundació grega d’ Emporion al 575 aC. Precisament, Emporion va ser el principal enclavament portuari dels grecs a l'occident de la Mediterrània. L’any 218 aC, va ser l’accés a través del qual les tropes romanes entraren a la península per lluitar contra els cartaginesos en la 2a Guerra Púnica. Assolida la victòria, els romans s’establiren a la zona, fundant, més endavant, la ciutat romana d’ Emporiae.

Activitats

Visita romana

Visites teatralitzades al jaciment d'Empúries

En Caius Aemilius i la Iulia Domitia, dos antics personatges de l’Emporiae romana del segle I dC ens mostraran com era la seva ciutat, com es vivia, com eren les seves cases, carrers, places, mercats i temples. Una visita pensada per a tota la família per conèixer la història de l’antiga ciutat d’Empúries.

 

Triumvirat Mediterrani

La Fira Grecoromana d'Empúries

A Empúries van conviure tres pobles antics amb cultures diferents: els grecs, els ibers i els romans. La fira del Triumvirat Mediterrani us permetrà reviure aquesta triple riquesa cultural a través de diverses activitats que ens acostaran a la vida a l'antiguitat.

 

Curs d'Arqueologia d’Empúries

Pràctiques d'arqueologia

El Curs Internacional d’Arqueologia d’Empúries té una llarga tradició que arrenca del 1947, any en què es va crear per iniciativa de Martín Almagro i Lluís Pericot. Des de llavors, s’ha realitzat cada any sense interrupció. Amb una ferma orientació formativa i amb la voluntat de donar a conèixer el jaciment d’Empúries i la seva història a estudiants procedents de les universitats espanyoles i estrangeres, el curs es vertebra al voltant d’un tema monogràfic que serveix d’eix de les activitats que s’hi realitzen i de les conferències que s’imparteixen per part dels diversos professors convidats. 

Informació:  Tel. 972 77 02 08 | macempuries.cultura@gencat.cat

Experiències en línia

Patrimoni protegit, patrimoni compartit

País identificat amb gran tradició i artesanat, els Pirineus tenen un potencial de desenvolupament turístic i cultural important. Al voltant dels projectes de restauració del monestir de Vilabertran, de la Basílica del Rosari de Lorda i dels mosaics del fòrum romà d’Empúries va néixer aquesta iniciativa amb l’objectiu de reconstruir el coneixement europeu sobre els mosaics, la pedra i el vidre. Accedeix

Iberia graeca

Base Documental que pretén ser un gran banc de dades i d’imatges, ordenat i posat al dia, on es reuniran tots els documents materials grecs trobats a la península Ibèrica. Permetrà accedir ràpidament als identificadors tipològics, cronològics, iconogràfics i del context de cada peça. Accedeix

Educació

Els serveis pedagògics del MAC ofereixen a la comunitat educativa un ampli ventall d’activitats adaptades a tots els cicles formatius, des de l’educació infantil fins a batxillerat. El programa educatiu permet treballar les cultures clàssiques i aproximar l'alumnat a la vida qüotidiana dels nostres avantpassats.

Consulta el programa educatiu

Publicacions en línia

Cypsela

Cypsela és una publicació bianual editada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1976, centrada en treballs científics de recerca sobre la prehistòria i la protohistòria de Catalunya i de la mediterrània occidental fins al final de l'època ibèrica. Vés a la revista >

Empúries

Empúries és una publicació bianual que edita el Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1939. Inclou treballs científics de recerca generals sobre el món clàssic i l'antiguitat tardana de Catalunya i de la Mediterrània occidental fins l'alta edat mitjana. Vés a la revista >


Twitter
Facebook