Parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso (Guissona)

El  parc arqueològic de Guissona ocupa una superfície de dos hectàrees de  l’extrem nord de la ciutat romana de Iesso. El recorregut pel parc arqueològic es pot realitzar per alguns dels carrers de la ciutat com el cardo maximus, que era el carrer principal de la ciutat, un cardo minor i l’intervallum, que resseguia la muralla i la separava de les illes de cases. La visita permet descobrir una ciutat en curs d’excavació, on es poden veure alguns sectors ja descoberts:  

  • Un tram de la muralla amb una amplada entre tres metres i mig i quatre metres, feta de grans blocs de pedra en sec, que protegia i definia el perímetre urbà. La muralla conserva la porta nord de la ciutat, flanquejada en el seu costat oest per una torre.
  • Les restes d’un barri de cases del primer moment de la ciutat romana i, sobretot, d’una gran casa senyorial d’època alt imperial, una domus organitzada a partir d’un jardí amb peristil, amb dos corredors i diverses estances com un triclinium, pavimentat amb un mosaicd’opus signinum, també sales d’estar, on s’han trobat pintures murals; alguns dormitoris i unes termes privades.
  • Les restes d’unes termes públiques que, construïdes inicialment en època republicana, van ser ampliades considerablement a mitjan segle i dC fins ocupar una superfície de 2.000 metres quadrats, i configurant un espai amb diverses sales i piscines, entre les quals destaca una gran natatio, una piscina a l’aire lliure de deu metres de llargada per sis metres d’amplada.
  • Les restes d’un celler visigòtic construït en la segona meitat del segle v dC, del qual es conserva la base d’una premsa i d’un cup per trepitjar el raïm.

Més informació a la seva pàgina web.


Tarifes Ciutat romana de Iesso
Veure en el mapa

ADREÇA

Carrer del Tint, 2

25210 - Guissona

Lleida

HORARIS

De dilluns a diumenges (maig a octubre)

de 10 a 14 h (última admissió a les 13.30 h)

Dissabtes (maig a octubre)

de 17.30 a 20h

De dilluns a diumenge (novembre a abril)

de 10 a 14h

Dies de tancament

1 i 6 de Gener, Divendres Sant, Diumenge de Pasqua, Dilluns de Mona, 1 de Maig, 24 de Juny, 15 d’Agost, 8 i 11 de Setembre, 12 d’Octubre, 1 de Novembre, 6, 8, 25 i 26 de Desembre

CONTACTE

Tel. 973 55 14 14
E-mail Museu@guissona.cat
Serveis Ciutat romana de Iesso
Twitter
Facebook