Museu de Guissona

El museu de Guissona Eduard Camps

El 8 d’agost de 1953 l’Ajuntament de Guissona va aprovar la creació del museu de Guissona i el seu primer reglament, amb el non de “museu municipal Camps Cava” en reconeixement a la tasca feta per l’erudit guissonenc Eduard Camps i Cava. El museu al llarg de la seva història ha tingut diverses seus, des de l’any 2011 el museu està instal·lat a la planta baixa de l’edifici de l’antiga fassina, al costat del parc arqueològic del jaciment de la ciutat romana de Iesso, constituint d’aquesta forma un conjunt arqueològic notable.

El museu conserva i exposa les notables peces arqueològiques descobertes al jaciment i es configura com l’espai d’interpretació d’aquesta important ciutat romana de la zona interior de l’antic Conventus Tarraconensis. El visitant del museu pot descobrir  els antecedents de la ciutat romana situats en l’època del bronze final i primera edat del ferro, pot conèixer quins van ser els elements claus per la fundació de la ciutat de Iesso en la zona de l’actual Guissona, pot observar el urbanisme de la ciutat i els diferents edificis que l’arqueologia ha posat al descobert com la muralla, una domus, unes termes i un celler tardo antic, també a partir del diferents objectes de ceràmica, metall, os,  vidre  o l’epigrafia el visitant es pot fer una idea de com era la vida quotidiana dels ciutadans de Iesso.

El jaciment de la ciutat romana de Iesso

El jaciment de Iesso des de l’any 1990 és una excavació arqueològica en constant estudi, que permet conèixer el procés de romanització de les terres de Lleida i les característiques d’aquesta ciutat romana.

La ciutat romana de Iesso es va fundar a l’entorn de l’any 100 aC, és una fundació ex novo, situada en una posició estratègica d’aquell moment i que va aprofitar l’abundància d’aigua subterrània i les potencialitats agrícoles de la zona. La seva fundació s’emmarca dins un programa de fundacions romanes que tindria com objectiu consolidar el territori i crear una xarxa de ciutats.

La ciutat de Iesso era de planta urbanística hipodàmica, amb una trama ortogonal de carrers orientats de nord sud. Tenia una superfície d’entre 15 i 20 hectàrees i estava protegida per una muralla de planta poligonal.

L’any 1995 el jaciment arqueològic de Iesso va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

 

El parc Arqueològic de Guissona

El  parc arqueològic de Guissona ocupa una superfície de dos hectàrees de  l’extrem nord de la ciutat romana de Iesso. El recorregut pel parc arqueològic es pot realitzar per alguns dels carrers de la ciutat com el cardo maximus, que era el carrer principal de la ciutat, un cardo minor i l’intervallum, que resseguia la muralla i la separava de les illes de cases. La visita permet descobrir una ciutat en curs d’excavació, on es poden veure alguns sectors ja descoberts:  

  • Un tram de la muralla amb una amplada entre tres metres i mig i quatre metres, feta de grans blocs de pedra en sec, que protegia i definia el perímetre urbà. La muralla conserva la porta nord de la ciutat, flanquejada en el seu costat oest per una torre.
  • Les restes d’un barri de cases del primer moment de la ciutat romana i, sobretot, d’una gran casa senyorial d’època alt imperial, una domus organitzada a partir d’un jardí amb peristil, amb dos corredors i diverses estances com un triclinium, pavimentat amb un mosaicd’opus signinum, també sales d’estar, on s’han trobat pintures murals; alguns dormitoris i unes termes privades.
  • Les restes d’unes termes públiques que, construïdes inicialment en època republicana, van ser ampliades considerablement a mitjan segle i dC fins ocupar una superfície de 2.000 metres quadrats, i configurant un espai amb diverses sales i piscines, entre les quals destaca una gran natatio, una piscina a l’aire lliure de deu metres de llargada per sis metres d’amplada.
  • Les restes d’un celler visigòtic construït en la segona meitat del segle v dC, del qual es conserva la base d’una premsa i d’un cup per trepitjar el raïm.

Tarifes Museu Guissona
Veure en el mapa

ADREÇA

Carrer del Tint, 2

25210 - Guissona

Lleida

HORARIS

De dilluns a diumenges (maig a octubre)

de 10 a 14 h (última admissió a les 13.30 h)

Dissabtes (maig a octubre)

de 17.30 a 20h

De dilluns a diumenge (novembre a abril)

de 10 a 14h

Dies de tancament

1 i 6 de Gener, Divendres Sant, Diumenge de Pasqua, Dilluns de Mona, 1 de Maig, 24 de Juny, 15 d’Agost, 8 i 11 de Setembre, 12 d’Octubre, 1 de Novembre, 6, 8, 25 i 26 de Desembre

CONTACTE

Tel. 973 55 14 14
E-mail Museu@guissona.cat
Serveis Museu Guissona
Twitter
Facebook