Al Massís del Garraf, dins del Parc Natural del mateix nom, es troba aquest enclavament estratègic. Les muntanyes esdevenen un important element de protecció que, junt amb l’abundància de recursos, van fer de la zona un espai privilegiat per a l’ocupació humana, com ho demostren els vestigis de 4000 anys d’ocupació.
Les restes materials més antigues daten de l’edat del bronze. Les primeres restes urbanes corresponen a un assentament emmurallat de l’edat del ferro i un poblat fortificat iber. A partir de l’arribada dels romans, aquest enclavament va ser essencial per a al procés de control i reorganització de la zona, i via d’accés a la capital de Tàrraco. A finals del segle X, el comte de Barcelona va ordenar construir de nou una muralla per protegir els habitants del lloc així com l’església de Sant Miquel i el Castell, monuments dels que es conserven nombroses estructures.
A l’època medieval la gent que vivia a Olèrdola utilitzava elements de la natura per orientar-se a la muntanya, fins que un estrany viatger vingut de l’Orient els va ensenyar un enginy curiós i el seu mapa... Us proposem un joc de pistes per cercar l’antic mapa d’Olèrdola.
Odessina, una pagesa que va viure a Olèrdola fa 1.000 anys, sempre va somiar en com seria la vida en un futur i qui viuria a la seva terra. L'Odessina vol que la coneixeu a ella i a tots aquells que un dia habitaren la muntanya d'Olèrdola.
La Guisla va nèixer a la ciutat d'Olèrdola l'any 1003. De ben petita, la seva mare li va ensenyar com donar remei a moltes malalties utilitzant les plantes que recol·lectava al bosc. En aquesta visita al Parc us ensenyarà els antics secrets de les plantes remeieres, podreu visitar el rebost i ser aprenents de remeier.
Us convidem al repòs, a la calma i a la contemplació d’una muntanya plena d’històries. Descobrirem les tombes antropomorfes del barri medieval d’Olèrdola; veurem com ha canviat la vegetació que conegueren els seus antics pobladors. Passejarem, observarem i descobrirem rastres d’aquells que encara són avui habitants d’aquesta muntanya.
Us convidem a descobrir la ciutat medieval d'Olèrdola, on Mir Geribert, el gran magnat feudal de la frontera que al segle XI separava cristians i musulmans, s'autoproclamà Príncep, encapçalant una revolta contra el comte de Barcelona.
Visita al Conjunt Monumental d’Olèrdola a través d’un entorn de realitat virtual de qualitat fotogràfica, amb vistes panoràmiques, restitucions hipotètiques en 3D que mostren els elements clau del jaciment arqueològic. Traslladeu-vos a la muntanya d’Olèrdola en un viatge a través de 4000 anys d’història: des de l’edat del ferro, passant per la fortificació iber, la conquesta romana i l’edat mitjana.
Els serveis pedagògics del MAC ofereixen a la comunitat educativa un ampli ventall d’activitats adaptades a tots els cicles formatius, des de l’educació infantil fins a batxillerat. El programa educatiu ajudarà als alumnes a entendre el pas de l’home per Olèrdola mitjançant l’exposició de materials arqueològics recuperats a les darrere campanyes d’excavacions, aicí com tallers vivencials en els que reviuran aspectes de la vida dels nostres avantpassats.
Consulta el programa educatiu
Cypsela és una publicació bianual editada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1976, centrada en treballs científics de recerca sobre la prehistòria i la protohistòria de Catalunya i de la mediterrània occidental fins al final de l'època ibèrica.
Empúries és una publicació bianual que edita el Museu d’Arqueologia de Catalunya des de l'any 1939. Inclou treballs científics de recerca generals sobre el món clàssic i l'antiguitat tardana de Catalunya i de la Mediterrània occidental fins l'alta edat mitjana.