Skip to main content

Home > Actividades > Para saber más > Patrimoni Arqueològic 3D

Patrimoni Arqueològic 3D

18 de maig - Dia Internacional dels Museus

 

El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta el projecte PATRIMONI ARQUEOLÒGIC 3D, acció pionera a Catalunya per descobrir en 3D els tresors de l’arqueologia catalana

El projecte PATRIMONI ARQUEOLÒGIC 3D té com a objectius crear una nova oferta de recursos online per mostrar el patrimoni arqueològic català, millorar la visibilitat del patrimoni arqueològic i compartir al món les joies de l’arqueologia catalana mitjançant les xarxes socials. El projecte utilitza models 3D que s’han generat a partir d’objectes arqueològics rellevants que cobreixen el màxim espectre cronològic i territorial, especialment seleccionats pel seu valor documental, artístic o per la seva singularitat. Des d’avui es podran visualitzar i manipular digitalment 37 objectes fràgils, de grans o petites dimensions, així com analitzar detalls que difícilment es podrien observar a les sales d’exposicions dels museus.

PATRIMONI ARQUEOLÒGIC 3D s’ha desenvolupat pel Museu d’Arqueologia de Catalunya a través de l’Arqueoxarxa, la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, amb l’objectiu de visualitzar les seves col·leccions i poder diversificar i incrementar el públic, tant nacional com internacional, que visita aquests museus. A partir del 18 de maig podran ser consultables al web www.mac.cat 11 nous objectes: Fiala del carnisser del MAC-Barcelona, Mosaic de Teseu i Ariadna o Paris i Afrodita del MAC-Girona, Pèlica àtica del MAC-Empúries, Calze i Patena del MAC-Olèrdola, Crani enclavat del MAC-Ullastret, Sarcòfag del Museu de Badalona (Badalona), Harpia de guix del Museu de la Noguera (Balaguer), Crani de felí amb dents de sabre del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Banyoles), Timiatèrion del Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver (Cerdanyola del Vallès), Venus del Museu de Gavà (Gavà), Aequitas – ponderal de balança antropoform del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i el Capitell romànic del Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega).

Els recursos tecnològics utilitzats han estat els que ofereix la plataforma sketchfab i les imatges 3D estaran incrustades en la pàgina web del MAC mentre no es creï una plataforma exclusiva per a la presentació del conjunt de recursos 3D. Les imatges 3D també es podran visualitzar en les webs dels museus de l’Arqueoxarxa.